Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΓΕΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: Συχνά ερωτήματα – Ενδεικτικές απαντήσεις

Το παρακάτω κείμενο το λάβαμε από την Οργάνωση Μελών ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηρακλείου Αττικής


1. Γιατί εσείς μπορείτε να κάνετε καλύτερη διαπραγμάτευση;
(α) Διότι η κυβέρνηση Σαμαρά δεν διαπραγματεύτηκε ποτέ, αφού συμφωνεί και υπερθεματίζει στα μνημόνια στη νεοφιλελεύθερη, μνημονιακή πολιτική. Η μόνη δήθεν διαπραγμάτευση αφορούσε στο χρόνο εφαρμογής των δεσμεύσεων, ώστε να κερδηθεί πολιτικός χρόνος. Είναι χαρακτηριστικά τα ακόλουθα στοιχεία:
(i) Ο Μπαρόζο αποκάλυψε πρόσφατα (22/10/214) ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις συναποφάσιζαν στις Βρυξέλλες, αλλά όταν επέστρεφαν στη χώρα, ισχυρίζονταν ότι τέθηκαν υπό την πίεση της Μέρκελ.
(ii) Ο Κύρτσος ζήτησε μείωση συντάξεων, Παπαμιμίκος κόψιμο εκας σε όσους παίρνουν επιδ. αλληλεγγύης. Ο ίδιος ο Βενιζέλος είχε αρνηθεί κούρεμα του χρέους στον Σοιμπλε, λέγοντας ότι είναι βιώσιμο!!
Το Μνημόνιο, λοιπόν, ήταν το «άλλοθι» για ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ώστε να περάσουν τα μέτρα που και οι ίδιοι ήθελαν: μείωση κατώτατου μισθού, διάλυση εργασιακών σχέσεων, συρρίκνωση κοινωνικού κράτους (συντάξεις, υγεία, παιδεία), ιδιωτικοποιήσεις κλπ. Επιπλέον, οι ευρωπαίοι γνωρίζουν την εκτεταμένη διαφθορά μέρους του πολιτικού συστήματος και τους κρατάνε στο χέρι (λίστες SIEMENS, Lagarde κτλ).




(β)Ακόμα και σήμερα που η λιτότητα αμφισβητείται εντονότερα από ποτέ εντός και εκτός Ευρώπης, ο κ. Σαμαράς παραμένει πιστός σύμμαχος της κ. Μέρκελ. Αντίθετα, ο Σύριζα χτίζει συμμαχίες με δυνάμεις που αντιστρατεύονται αυτή την καταστροφική πολιτική.  Αυτή τη στιγμή δημιουργούνται ρήγματα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές δυνάμεις τα οποία είναι εκμεταλλεύσιμα από μια κυβέρνηση, όπως αυτή που θα φτιάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αποφασισμένη να διαπραγματευτεί. Πράγματι, τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε:
(i) Την παράκαμψη του συμφώνου σταθερότητας από τη Γαλλία και την Ιταλία, και τις σύστοιχες αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση της Γερμανίας.
(ii) Την αντιπαράθεση της Γερμανικής ηγεσίας με την ΕΚΤ σχετικά με την ανάγκη ενός προγράμματος νομισματικής επέκτασης ή ακόμη και την αλλαγή του καταστατικού της για να μπορεί να παρέμβει ενεργότερα.
(iii) Aριστερά κόμματα στις χώρες της περιφέρειας να αυξάνουν ραγδαία τα ποσοστά τους (Ποδέμος, Σιν Φέιν, Πορτογαλική Αριστερά).
Όλοι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι παραδέχονται ότι θα αναγκαστούν να διαπραγματευτούν με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ πληθαίνουν οι φωνές που αναγνωρίζουν ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι είναι αναγκαία η διαγραφή μέρους του.

γ) Διότι εμείς, αντίθετα από τον κ. Σαμαρά, ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού προκειμένου να αλλάξουμε μια αποδεδειγμένα καταστροφική πολιτική. Εμείς ζητάμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει ισχυρή εντολή:
(i) Για να μην γίνει το μνημόνιο μόνιμο καθεστώς ισοπέδωσης της χώρας και των ανθρώπων της
(ii) Για να μην εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις που υπάρχουν στο μέιλ Χαρδούβελη-Σαμαρά και ό,τι άλλο ζητηθεί από την τρόικα μέχρι να ολοκληρωθεί η δική τους «διαπραγμάτευση». Οι δηλώσεις της  κ. Σπυράκη με τις οποίες υιοθετεί το  e-mail Χαρδούβελη (ΒΗΜΑ FM, MEGA) έρχονται να διαλύσουν κάθε αμφιβολία σχετικά με τις προθέσεις και τις πραγματικές δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά. Αλήθεια, τι θα έκανε μια κυβέρνηση Σαμαρά αν τις ζητούσαν και άλλα μέτρα όπως η περαιτέρω μείωση των συντάξεων ή η πλήρης κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ακόμα και στα φάρμακα;
(iii) Για να μην υπάρξει νέο μνημόνιο λιτότητας που θα συνοδεύει την πιστωτική γραμμή με ενισχυμένες προϋποθέσεις (ECCL).
(iv) Για να μην καθιερωθεί ως εθνική θέση η υποχώρηση των Σαμαρά-Βενιζέλου ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Θέση με την οποία διαφωνεί κάθε σώφρον άνθρωπος… ακόμη και το ΔΝΤ            

2. Τι θα κάνετε μέχρι να τελειώσει η διαπραγμάτευση σχετικά με: (α) τις λήξεις ομολόγων (Μάρτιος, Ιούνιος) και (β) τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω της ΕΚΤ;
Γενικά: Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση θα καταργήσει το μνημόνιο και θα επαναδιαπραγματευθεί τις δανειακές συμβάσεις, διεκδικώντας μια ευρωπαϊκή ρύθμιση για το χρέος και πολιτικές ανάπτυξης για όλη την Ευρώπη Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, η ισχύουσα δανειακή σύμβαση μπορεί να παγώσει (όχι να παραταθεί, καθώς δεν υπάρχει πρόθεση από τον ΣΥΡΙΖΑ να εκπληρώσει τα υπάρχοντα προαπαιτούμενα). Εξάλλου, η έγκριση παράτασης που έχει δοθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια δεν είναι μόνο για δύο μήνες.

Ειδικότερα, υπογραμμίζουμε τα ακόλουθα:
(α) Η κινδυνολογία περί χρημάτων που τελειώνουν τους επόμενους μήνες (…και δεν θα έχει το κράτος για μισθούς και συντάξεις) έχει διαψευστεί πολλές φορές στην πράξη και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα (πχ μετά τις εκλογές του 2012). Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού και δεν υφίσταται κανένα πρόβλημα χρηματοδότησής τους. Τα θέματα της χρηματοδότησης αφορούν αποκλειστικά την αποπληρωμή τόκων και χρεολυσίων. Συγκεκριμένα, οι λήξεις ομολόγων μέχρι τον Μάρτιο είναι κυρίως προς το ΔΝΤ, και δευτερευόντως προς ιδιώτες και σκοπεύουμε να πληρώσουμε κανονικά Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα όπως κάθε κράτος διαθέτει διάφορα εργαλεία άντλησης ρευστότητας βραχυπρόθεσμα (όπως τα έντοκα γραμμάτια και ο δανεισμός από τα διαθέσιμα οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα) τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια. Το καλοκαίρι λήγουν ομόλογα προς την ΕΚΤ. Ενδεχομένως να ζητηθεί Rollover.
(β) Οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ πρόσφατα και πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες.Με βάση τα παραπάνω στοιχεία γίνεται σαφές ότι οι τράπεζες είναι για το επόμενο διάστημα προστατευμένες. Διαφορετικό ζήτημα είναι το πώς θα καταφέρουν να δώσουν την απαραίτητη ρευστότητα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

3. Γιατί τα διεθνή ΜΜΕ, οίκοι, τράπεζες αναφέρονται τόσο πολύ στην ελληνική περίπτωση και συχνά σε δραματικούς τόνους;
α) Οι μόνοι που στηρίζουν τον Σαμαρά σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι η μεγάλη μερίδα των ελληνικών ΜΜΕ και κάποια γερμανικά έντυπα με απλοϊκά και αφοριστικά σχήματα ακατάσχετης κινδυνολογίας.
γ) Γιατί ο ίδιος ο Σαμαράς και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης του (και μερικές φορές και κρατικοί/κομματικοί αξιωματούχοι που απεκδύονται τον θεσμικό τους ρόλο) λειτουργούν εμπρηστικά με τις γνωστές δηλώσεις τους για να σώσουν τον εαυτό τους.

4. Γιατί πέφτει το χρηματιστήριο και τα επιτόκια να ανεβαίνουν;
α) Διότι η κινδυνολογία Σαμαρά δημιουργεί φόβο (λειτουργία αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
β) Διότι ο τυχοδιωκτισμός του κ Σαμαρά τον οδήγησε σε αλλοπρόσαλλες από οικονομική σκοπιά πράξεις: να προσπαθεί να επαναφέρει την Ελλάδα στις αγορές χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και χωρίς η κυβέρνηση του να παραδέχεται ότι υπάρχει ζήτημα βιωσιμότητας. Επίσης, δεν έχουν βελτιωθεί οι προσδοκίες καθώς παραμένουν τα περισσότερα ουσιαστικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας (κόκκινα δάνεια, φθίνουσα ρευστότητα, αδύναμες επενδύσεις, χαμηλές εξαγωγές). Αντί για αυτό, η κυβέρνηση Σαμαρά επέλεξε να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί και διατυμπάνιζε ιστορίες επιτυχίας.

5. Υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ ;
Δεν υπάρχει κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ακόμα και το 2012 που έσπερναν την ίδια κινδυνολογία διαψεύστηκαν από τη Μέρκελ.  “Αν η Ελλάδα εγκατέλειπε τη ζώνη του ευρώ, τότε όλα τα μέλη της νομισματικής ένωσης θα ακολουθούσαν την ίδια πορεία σε «μεταγενέστερο χρόνο” (Δεκ.2013). Σήμερα, μόνο ο Σαμαράς μιλά για ενδεχόμενο grexit και διαψεύδεται καθημερινά από τους Ευρωπαίους (βλ. Ντράγκι, εκπρ. Κομισιόν). Η Ευρώπη αποδομείται από τις πολιτικές λιτότητας, που οδηγούν στην άνοδο της ακροδεξιάς και στην οικονομική ύφεση. Από τα μνημόνια κινδυνεύει η Ευρώπη και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ.

6. Που  θα βρείτε τα λεφτά – Το πρόγραμμα της ΔΕΘ;
Ο ΣΥΡΙΖΑ σκοπεύει να βρει τα λεφτά με δύο τρόπους.
α) Με τη διαπραγμάτευση θα εξασφαλιστεί βιωσιμότητα για το χρέος και μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος για παρεμβάσεις στην οικονομία και την κοινωνία. Π
β) Καλύτερη αξιοποίηση και ανακατανομή ήδη υπαρχόντων πόρων. Αυτό περιγράφεται στο πρόγραμμα της ΔΕΘ για το οποίο υπογραμμίζουμε ότι:
(1) Δεν πρόκειται για παροχολογία. Δεν υπόσχεται τα πάντα σε όλους. Εγγυάται τις βασικές ανάγκες (στέγαση, υγεία, τροφή, ρεύμα, 13η σύνταξη για χαμηλοσυνταξιούχους) των πιο άσχημα κτυπημένων από την κρίση συνανθρώπων μας και παρεμβαίνει στα πολύ στοιχειώδη προβλήματα της οικονομίας (χρέη στο κράτος, κόκκινα δάνεια, ανεργία) για να σταματήσει τον κατήφορο. Ποιος μπορεί να εναντιώνεται σε αυτά και να τα καταγγέλλει ως λαϊκισμό; Η επαναφορά του κατώτατου μισθού επηρεάζει θετικά τον προϋπολογισμό και βρίσκει σύμφωνη την πλειοψηφία των εργοδοτικών ενώσεων.
(2) Θα πραγματοποιηθεί χωρίς να αυξηθούν τα ελλείμματα. Τα 12 δις που  απαιτούνται μπορούν να βρεθούν από το ΤΧΣ (για τα κόκκινα δάνεια και την αναπτυξιακή τράπεζα), την εμπροσθοβαρή διάθεση κονδυλίων του ΕΣΠΑ (για την ανεργία), από τη ρεαλιστική ρύθμιση των υποχρεώσεων των πολιτών προς το κράτος, και από την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής (άμεσα μέσω της διερεύνησης των λιστών που μένουν αναξιοποίητες σε συντριπτικό ποσοστό και τη διερεύνηση των οφσορ εταιρειών).

7. Τι θα κάνετε με τα λεφτά του ΤΧΣ (θα υπάρχουν);
α) Σκοπεύουμε, σε συνεννόηση με τον ESM, να κρατήσουμε τα χρήματα του ΤΧΣ και να τα χρησιμοποιήσουμε για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και τη στήριξη αναπτυξιακής τράπεζας. Δηλαδή για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος (τον σκοπό για τον οποίον προορίζονταν εξαρχής). Τα λεφτά του ΤΧΣ (11,5 δις) υπάρχουν στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ σε ομόλογα EFSF. Είναι λεφτά που έχουμε ήδη δανειστεί και υπολογίζονται στο δημόσιο χρέος.
β) Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Σαμαρά είναι να επιστραφούν ώστε να αποτελέσουν το κεφάλαιο της πιστωτικής γραμμής. Δηλαδή να τα ξαναδανειστούμε υπό νέους μνημονιακούς όρους και χωρίς να έχει αποκατασταθεί η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στην οικονομία!

8. Θα δανειστείτε χρήματα από τις αγορές;
Ναι, αν κρίνουμε ότι τα επιτόκια είναι σε επίπεδα που μας συμφέρουν. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές προϋποθέτει την επίλυση της βιωσιμότητας του χρέους.

9. Θα προχωρήσετε σε διαρθρωτικές αλλαγές;
Φυσικά και θα προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, πολύ πιο εκτεταμένες και βαθύτερες από όσο κάποιοι φαντάζονται. Εμείς είμαστε η μεταρρυθμιστική δύναμη και όχι αυτοί που κυβέρνησαν τα τελευταία 40 χρόνια και δημιούργησαν τη σημερινή κατάσταση.
Όμως οι δικές μας μεταρρυθμίσεις δεν είναι η κατάργηση της εργατικής νομοθεσίας αλλά οι αλλαγές στα πλαίσια λειτουργίας των θεσμών. Αιχμές: Δημόσια διοίκηση, Δικαιοσύνη, Φορολογικό σύστημα/διοίκηση, κράτος πρόνοιας.

10. Το ΔΝΤ θα παραμείνει στην Ελλάδα;
Λάθος ερώτηση, υποθετικού χαρακτήρα. Επιμένουμε στη θέση μας για διαπραγμάτευση, κατάργηση πολιτικής λιτότητας
Ανέκαθεν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζε ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα διάσωσης είναι στρατηγικό λάθος της ευρωζώνης. Έρχεται σε σύγκρουση και με τη θεσμική/δημοκρατική λειτουργία της Ευρώπης και είναι σε αναντιστοιχία με τα κεκτημένα του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας.

11. Θα  έχετε δημοσιονομικό έλλειμμα ή πλεόνασμα;
Θα έχουμε ισοσκελισμένο πρωτογενές αποτέλεσμα. Δεν έχουμε πρόθεση να επιστρέψουμε στα ελλείμματα.
Επιδιώκουμε επίσης την εξαίρεση των δημοσίων επενδύσεων από τον υπολογισμό του ελλείμματος. Ήδη, για παράδειγμα, στο σχέδιο Γιούνκερ έχει συμφωνηθεί οι δημόσιες επενδυτικές δαπάνες να μην υπολογίζονται στο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

12. Τι θα κάνετε με τις τράπεζες;
Το ΤΧΣ κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών των τριών από τις τέσσερις «συστημικές» τράπεζες. Οι τράπεζες είναι ήδη κρατικές με την τυπική έννοια του όρου. Αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε είναι το κράτος να εξασκήσει τα μετοχικά, ιδιοκτησιακά του δικαιώματα.  Να υπάρξει δημόσιος ελεγχος του τραπεζικού συστήματος, που θα διασφαλίζει τη ρευστότητα στην οικονομία και θα στηρίζει την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Τα στρες τεστς της ΕΚΤ έδειξαν ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι υγιείς
Εμείς θεωρούμε ότι η υγεία των τραπεζών δεν αφορά μόνο τις ίδιες αλλά κυρίως τη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας. Τι να τις κάνουμε τις υγιείς τράπεζες όταν δεν δανείζουν;

13. Το φορολογικό σας σύστημα;
Το κράτος βρίσκει χρηματικούς πόρους κυρίως από τα φορολογικά έσοδα. Σκοπεύουμε να μεταρρυθμίσουμε το φορολογικό σύστημα και την διοίκησή του ώστε να πετύχουμε μεγάλη αύξηση των εισπράξεων χωρίς να αυξήσουμε το φορολογικό βάρος. Αυτό θα επιτευχθεί από:
(α) Την εντονότερη κλιμάκωση των συντελεστών (ώστε να γίνει δικαιότερη η κατανομή των βαρών).
(β) Αφορολόγητο για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
(γ) Την πάταξη της φοροδιαφυγής (παρότι αυτό έχει ειπωθεί και από άλλους, η διαφορά είναι ότι εμείς δεν έχουμε εξαρτήσεις από τους φοροφυγάδες). Το ότι οι διάφορες λίστες έχουν αποφέρει δισεκατομμύρια σε άλλες χώρες ενώ στην Ελλάδα έχουν πενιχρά αποτελέσματα αναδεικνύει ότι η πολιτική βούληση είναι το κυρίαρχο ζήτημα.
δ) Τη δημιουργία περιουσιολογίου με στόχο να γίνει εφικτός ο εντοπισμός του μεγάλου πλούτου. Το όριο για τη φορολόγηση του πλούτου θα προσδιοριστεί στην ώρα του και θα απαλλάσσει την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων που πλήττονται τώρα σφοδρά από τον ΈΝΦΙΑ. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έρευνα της UBS οι έλληνες εκατομμυριούχοι αύξησαν την περιουσία τους μέσα σε μία χρονιά (το 2013 σε σχέση με το 2012) κατά 20% (από 50 σε 60 δις).

14. Θα καταργήσετε με ένα νόμο το μνημόνιο;
Το μνημόνιο θα αντικατασταθεί αμέσως από ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας, κοινωνικής δικαιοσύνης, οικονομικής ανάπτυξης, παραγωγικής ανασυγκρότησης και ένα σαρωτικό πρόγραμμα αλλαγών, μεταρρυθμίσεων και μετασχηματισμών για τη θεσμική ανασυγκρότηση του πολιτικού συστήματος και του κράτους. Προφανώς θα χρειαστεί τεράστιος όγκος νομοτεχνικής προσπάθειας για να εκθεμελιωθεί πλήρως ένα καθεστώς που οικοδομήθηκε τα πέντε τελευταία χρόνια. Σημασία δεν έχει ο αριθμός των νόμων αλλά το περιεχόμενό τους.

15. Γιατί η Ιρλανδία που εφάρμοσε πλήρως το μνημόνιο τα πηγαίνει πολύ καλά;
Κύπρος και Ιρλανδία διαφέρουν σημαντικά από την Ελλάδα διότι εκεί υπήρξε μια τραπεζική κρίση που μετατράπηκε σε δημοσιονομική ενώ στην Ελλάδα υπήρχε εξαρχής δημοσιονομική κρίση. Οι δημοσιονομικές προσαρμογές σε Ιρλανδία και Κύπρο είναι πολύ μικρότερης έκτασης απ’ ότι στην Ελλάδα και η ύφεση που προκάλεσαν μικρότερη. Παρόλα αυτά και σε αυτές τις χώρες οι μνημονικές πολιτικές είχαν αρνητικές συνέπειες: ανεργία, υποβάθμιση συνθηκών εργασίας και κοινωνικού κράτους, αύξηση ανισοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: